La temporada turÃstica ha estat marcada per la crisi provocada per la Covid19, les restriccions i les mesures adoptades per la re-obertura dels establiments
Les activitats nà utiques, son una de les principals activitats turÃstiques de la nostra destinació. Enguany , ha esta una temporada atÃpica, on les empreses han hagut d’adaptar-se a la nova situació per garantir el funcionament de forma segura de les activitats.
La majoria d’empreses van iniciar la seva activitat pels volts de Sant Joan, quan habitualment ja havien fet una pre-temporada de març a juny amb grups d’escolars, empreses, grups de submarinistes o clients directes, especialment els caps de setmana. Aquestes reserves majorità riament es van cancel·lar. A més a més, ens hem trobat que durant el mes de setembre i properament el mes d´octubre, els clients belgues, alemanys, suïssos i anglesos, han cancel·lat la seva estada a la nostra destinació, degut a la quarantena obligatòria al seu paÃs, un cop tornen de les seves vacances .
El balanç de la temporada és negatiu si el comparem amb altres anys, amb una davallada acumulada de més del 60% de mitjana global (tenint en compte totes les cancel·lacions dels mesos de confinament).
Malgrat tot, els mesos de juliol i agost s’ha mantingut la demanda, amb client nacional .
Els clients que ens han visitat han optat per tota mena d’esports nà utics, però destacarÃem la prà ctica del caiac o el lloguer d’embarcacions, que es poden fer de forma individual o en grups de convivència habitual.
A Torroella de Montgrà i l’Estartit és possible la prà ctica de tota mena d’esports nà utics, adaptats a totes les edats i nivells i dins l’entorn immillorable del Parc Natural del MontgrÃ, les illes Medes i el Baix Ter, una experiència única!
La temporada nà utica, degut a la crisi provocada per la Covid19, i les mesures a adoptar per la re-obertura dels establiments, estarà en marxa al mes de juliol
La nà utica és una de les activitats principals de la nostra destinació. Malgrat que algunes activitats nà utiques ja s’han començat a restablir, no serà fins al mes de juliol quan prà cticament la totalitat de les empreses es trobin operatives.
No cal dir que les condicions d’aquesta temporada son totalment atÃpiques i que les mesures de seguretat i higiene que requeriran la prà ctica de la majoria d’esports nà utics s’hauran d’extremar, però alhora ens permetran gaudir amb tota seguretat de totes les propostes.
A Torroella de Montgrà i l’Estartit és possible la prà ctica de tota mena d’esports nà utics, adaptats a totes les edats i nivells i dins l’entorn immillorable del Parc Natural del MontgrÃ, les illes Medes i el Baix Ter, una experiència única!
Després d’haver assistit als Salons Nà utics de Barcelona i Paris durant el darrer trimestre del 2019, Torroella de Montgrà i l’Estartit es promocionen a les fires Interdive de Frankfurt i Mediterranean Diving Show de Cornellà de Llobregat al 2020.
La nà utica és un dels segments principals que marquen les lÃnies de treball en el camp promocional de Torroella de Montgrà i l’Estartit, un destà marcadament especialitzat en turisme nà utic.
Durant el primer trimestre del 2020 hem estat presents a les fires:
• Fira Interdive, Frankfurt (Alemanya)
• Fira Mediterranean Diving Show, Cornellà de Llobregat (Barcelona)
La nostra presència en aquestes fires ens permet estar presents en aquests salons, de nova creació en els cas de Interdive, i salons més madurs, com és el cas del Mediterranean Diving Show, i presentar la nostra destinació i l’oferta del turisme actiu i nà utic del municipi, a més de realitzar contactes interessants amb institucions o empreses interessades en programar o promocionar l’oferta nà utica del nostre municipi, en aquests mercats de proximitat o prioritaris per al sector.
L’associació Longitude 181 ha valorat l’acció global dels centres de busseig de l’Estartit, especialment el conveni de recerca establert amb la Facultat de Biociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el conveni de divulgació i ciència ciutadana establert amb l’entitat de conservació ambiental «Bufalvent. Estudi de la Mediterrà nia».
En el marc del Salon International de la Plongée Sous-Marine celebrat recentment a Paris, els centres d’immersió de l’Estartit que treballen a les Illes Medes han rebut per part de l’associació Longitude 181 un guardó que premia les actuacions eco-responsables i la tasca realitzada en el camp de la immersió sostenible.
Entre les accions per potenciar la sostenibilitat, s’han valorat especialment el conveni establert amb el Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la Facultat de BioCiències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que abasta tres à mbits de recerca i els projectes de divulgació i de participació ciutadana que executen conjuntament amb l’entitat de conservació ambiental «Bufalvent. Estudi de la Mediterrà nia»
Els projectes de recerca són: Estudi de fauna ictiològica d’hà bitats submarins rocosos, Estudi sobre la fauna d’invertebrats no artròpodes i Estudi sobre freqüentació dels espais naturals. El projecte de ciència ciutadana és un projecte per estudiar la localització de bioindicadors, amb la participació dels submarinistes que bussegen amb els centres de immersió; finalment es desenvolupa un programa de divulgació de bones
prà ctiques ambientals.
Un total de cinc accions que tenen com a objectiu millorar el coneixement, divulgar les bones prà ctiques ambientals i fer partÃcips als submarinistes de l’estudi i la conservació del entorn marà i que han fet a aquests centres mereixedors del guardó.
Els projectes esmentats són dirigits per Xavier Munill, Ana Morton, Anna Soler i Ona Font de la UAB i del Bufalvent i s’executen grà cies a l’activa participació dels centres Aquà tica Illes Medes, Calypso Estartit, Costa Brava Divers, Diving Center La Sirena, El Rei del Mar, Hotel & Diving Les Illes, International Diving Center, Medaqua, Medas Poseidon, Oceansub-Estartit, Quim’s Diving Center, Star Derivada, Unisub Estartit i Xaloc Diving Center.
La col·laboració de tots aquests centres, d’entitats de recerca i entitats de conservació és un fet que cal remarcar com a camà a seguir per conservar l’entorn i divulgar valors ambientals correctes.
El premi que enguany s’ha entregat als centres d’immersió de l’Estartit és una iniciativa impulsada anualment per Longitude 181. Fundada el 2002 amb l’objectiu de vetllar per una prà ctica correcta i sostenible de la immersió, aquesta associació francesa va crear una carta de bones prà ctiques que va ser adoptada pels principals actors del sector (centres d’immersió, organitzacions de formació i capbussadors a tÃtol personal) i que es pot llegir en 25 idiomes. Actualment, Longitude 181 encapçala diverses iniciatives de divulgació i protecció del medi marÃ, i compta amb una xarxa de centres d’immersió adherits procedents de 24 països dels cinc continents.
Aquest guardó situa l’Estartit en el mapa de les activitats sostenibles i certifica l’aposta que fan els centres d’immersió per a desenvolupar la seva activitat de forma responsable.
Font de la notÃcia: Departament de Comunicació Grup Costa Brava Centre – Associació de Centres TurÃstics Subaquà tics de la Costa Brava
Del 9 al 13 d’octubre va tenir lloc el Campionat d’Espanya 2019 de Fotografia i vÃdeo Submarà a les Illes Medes, l’Estartit (Girona).
Durant els dies de la competició es van fer les immersions puntuables pel campionat, amb una bona visibilitat que va permetre la realització de fotos i vÃdeos d’una gran qualitat.
Pel que fa a la categoria Nafosub foto, el pòdium ha estat conquistat per la parella de Castella i Lleó formada per Rafael Fernández i Montserrat Vega amb un total de 95 punts. La segona posició ha estat per Felix Aguado i Teresa Santos, provinents del PaÃs Basc, amb 86 punts. Finalment, la medalla de bronze l’han guanyat David Mocholi i Inmaculada Zafra, la parella valenciana que ha aconseguit 66 punts. La competició s’ha desenvolupat grà cies a 18 parelles més de diferents comunitats autònomes, com són Andalusia, Madrid, Catalunya, Murcia, Canà ries, València, Castella la Manxa i Lleó, Cantabria i Galicia. Respecte a la parella catalana, formada per Ferran Sánchez i Cristina Molnar han obtingut la novena posició amb un total de 25 punts.
D’altra banda, 11 parelles diferents han participat en la secció de Cevisub video. La parella gallega formada per Jorge Candan i Juan Cuetos han guanyat la medalla d’or amb una puntuació de 468 punts. Els segons han estat els valencians Héctor Ripolles i Lledó Bernat amb 399 punts. Finalment, el bronze ha estat per Andalusia de la mà de Jose C. Rando i Enrique Collado, que han assolit 395 punts. Pel que fa a les parelles catalanes, han participat 3 de diferents. VÃctor Sánchez i Nicolás Mesanza que han quedat quarts, sumant 365 punts; Marc Pedrals i Paqui Serra, sisens amb una puntuació de 351,5, i Carles Xifré i Jonathan Jiménez, novens amb 294 punts.
La classificació per federacions ha quedat de la següent manera: en primera posició la Federació Gallega amb 826 punts, la Federació Andalusa ha aconseguit 733 punts assolint, aixÃ, la segona posició, i el tercer lloc ha sigut per la Federació Valenciana amb 729 punts. Finalment, el premi de millor assistent ha estat assignat per Lledó Bernat (Valenciana).
Cal destacar la gran participació que ha tingut el campionat en general – ambdues categories – amb un total de 64 professionals.
Aquest campionat ha permès que el nostre municipi capitalitzés el món de la immersió durant el propi campionat i els dies previs, d’entrenaments per a molts equips, i alhora donés a conèixer els fons marins del Parc Natural a tots aquests esportistes vinguts d’arreu de l’estat.
Link amb les fotografies :
https://www.flickr.com/photos/127160354@N03/albums/72157711354730497
Link amb vÃdeos :
https://www.youtube.com/playlist?list=PLS7ACHWzfxJDc_ytpEBUSoUJu2hW7W24_
|
|||||
|